Aanvragen energielabel woning

Voor het inplannen van een energielabel-opname kunt u telefonisch (liefst sms of WhatsApp) of per e-mail contact opnemen. De woningopnames starten op werkdagen tussen 9:00u en 12:00u. De inspectie van de woning duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Uiteraard moet daarvoor de gehele woning toegankelijk zijn om alle benodigde woningkenmerken waar te nemen en op foto vast te leggen. De berekening en registratie van het energielabel gebeurt daarna zo snel mogelijk, vaak binnen enkele werkdagen. Dit is echter afhankelijk van de complexiteit van de woning, het opvragen van aanvullende product- of woninginformatie en externe kwaliteitscontroles.

  Tarieven**
Woning-oppervlakte* Appartement Tussenwoning Hoekwoning /
2-onder-1-kapwoning
Vrijstaande woning
0 – 49m2 € 170 € 190 € 210 € 230
50 – 99m2 € 190 € 210 € 230 € 250
100 -149m2 € 210 € 230 € 250 € 270
150 – 199m2 € 230 € 250 € 270 € 290
200 – 249m2 € 250 € 270 € 290 € 310
≥ 250m2 € 270 € 290 € 310 € 330
* De woningoppervlakte wordt gebaseerd op de woninggegevens bij het Kadaster, u kunt deze hier vinden.
** All-in tarieven, vrijgesteld van BTW

Belangrijke aandachtspunten:

  • BEM vraagt u zoveel mogelijk gegevens over de woning te verzamelen en beschikbaar te hebben voor tijdens het woningbezoek. Dit om een om een zo nauwkeurig mogelijk energielabel op te stellen. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld gegevens over de isolatie (gevel/dak/vloer/leidingen), beglazing, zonnepanelen, installaties voor verwarming, warm tapwater en koeling. Denkt u daarbij o.a. aan facturen, foto’s, productinformatie van een fabrikant, bouwtekeningen, bouwvergunningen en woningplattegronden. De verzamelde gegevens en foto’s worden vastgelegd in een verplicht woningdossier.
  • BEM heeft toegang nodig tot de volledige woonruimte én eventueel bijhorende ruimten die voor het opnemen en registreren van het energielabel benodigd zijn (bijvoorbeeld woonkamers, slaapkamers, sanitaire ruimtes, zolders, bergingen, garages, technische ruimtes, verwarmingsruimtes (ook gemeenschappelijke), buitenruimtes, kruipruimtes etc.). Zonder deze toegang kan mogelijk een minder nauwkeurig energielabel worden opgenomen of zelfs géén.
  • De volledige toegang tot de woning én andere ruimten is ook nodig voor de koepelorganisatie waarvan BEM gebruik maakt voor de registratie van het energielabel én diens Certificerende Instelling, voor eventuele controle van de werkzaamheden van BEM tijdens én na de woningopname. Zonder deze toegang kan mogelijk geen energielabel worden geregistreerd, en kan zelfs een energielabel uit de landelijke database worden verwijderd.
  • BEM registreert het energielabel zo snel mogelijk, maar is daarbij afhankelijk van informatie en reactie van de Opdrachtgever en/of anderen. Bijvoorbeeld voor het opvragen van informatie bij fabrikanten of bij onduidelijkheden over de inspectiemethode bij het Kenniscentrum Energieprestatie Gebouwde Omgeving (stichting KEGO), waarbij de reactietermijn in uiterst geval meer dan 1 maand kan duren.
  • Als BEM terug moet komen in verband met het niet eerder toegankelijk zijn van een ruimte, worden extra kosten doorberekend aan de aanvrager.
  • Bij een woninginspectie buiten het werkgebied, worden aan de aanvrager extra kosten doorberekend vanaf €40,00, afhankelijk van de afstand en reistijd.
  • BEM verstrekt het energielabel digitaal als PDF-bestand.
  • De algemene voorwaarden van BEM vindt u hier