Uitzonderlijke energiebesparende maatregelen

Uitzonderlijke energiebesparende maatregelen

Heeft u drievoudig (triple) HR glas?

Opzoeken in documenten

De makkelijkste manier om erachter te komen welk type glas uw woning heeft, is het opzoeken van informatie hierover in:

 • Documenten over uw huis zoals een aan- of verkoopbrochure.
 • Het bouwkundig rapport of taxatierapport dat u bij aankoop van uw huis heeft laten opstellen.
 • De factuur van een verbouwing waarin duidelijk staat welk glas is aangebracht.

Heeft u geen documenten, dan moet u uw glas bekijken. Hieronder krijgt u hulp.

Het herkennen van drievoudig (triple) glas

Drievoudig (triple) HR glas heeft een warmtereflecterende metaalcoating en een extra gasvulling tussen deze glasplaten. Drievoudig (triple) HR glas heeft twee aluminium strips tussen drie glasplaten.

 • U kunt drievoudig (triple) HR glas herkennen aan de letters HR+++, die in de aluminium strips staan afgebeeld.
 • Staan er geen letters, maar wel codes? Check via deze codes die u in de aluminium strip kunt zien of het om triple HR glas gaat. Vul de codes in op een zoekmachine op internet en u vindt op de site van de fabrikant meer informatie over het soort glas.

Wat is een leefruimte, wat is een slaapruimte?

Leefruimten Woonkamer, eetkeuken, eethoek
Slaapruimten Kamers die alleen of vooral als slaapkamer worden gebruikt
Anders (niet van belang voor deze vraag) WC, badkamer, hal, bijkeuken, berging, garage, schuur, studie- of werkkamer

Heeft u in ruimten verschillende soorten glas?

Neem bij de vraag over leefruimten en bij de vraag over slaapruimten het meest voorkomende type glas als antwoord. Het meest voorkomend wil zeggen: het type glas waar de meeste vierkante meters glas van zijn.

Is uw gevel uitzonderlijk goed geïsoleerd?

Het kan zijn dat uzelf of een van de vorige bewoners van uw woning de gevel uitzonderlijk goed heeft geïsoleerd. uitzonderlijk goed betekent een gevel met een Rc-waarde van 3,0 of hoger.

Opzoeken in documenten

De makkelijkste en enige manier om erachter te komen of uw gevel uitzonderlijk goede isolatie heeft, is het opzoeken van informatie hierover in:

 • Documenten over uw huis zoals een aan- of verkoopbrochure.
 • Het bouwkundig rapport of taxatierapport dat u bij aankoop van uw huis heeft laten opstellen.
 • De factuur van een verbouwing waarin duidelijk staat welke Rc-waarde de gevelisolatie heeft en/of de dikte van de gevelisolatie aangegeven staat.

Let op: is uw gevel gedeeltelijk uitzonderlijk goed geïsoleerd? Ga dan uit van het grootste oppervlakte als antwoord. Is bijvoorbeeld meer dan de helft van uw gevel uitzonderlijk goed geïsoleerd? Vul dan in dat uw gevel uitzonderlijk goed geïsoleerd is. Is de gevel voor minder dan de helft uitzonderlijk goed geïsoleerd? Vul dan in dat uw gevel niet uitzonderlijk goed geïsoleerd is.

Let op: uitzonderlijke energiebesparende gevelisolatie kan alleen via documenten worden bewezen.

Is uw dak uitzonderlijk goed geïsoleerd?

Heeft u uw dak uitzonderlijk goed geïsoleerd? Of heeft de vorige bewoner van uw woning dit gedaan? uitzonderlijk goed betekent een dak met een Rc-waarde van 3,0 of hoger.

Opzoeken in documenten

De makkelijkste manier om erachter te komen of uw woning deze mate van dakisolatie heeft, is het opzoeken van informatie hierover in:

 • Documenten over uw huis zoals een aan- of verkoopbrochure.
 • Het bouwkundig rapport of taxatierapport dat u bij aankoop van uw huis heeft laten opstellen.
 • De factuur van een verbouwing waarin duidelijk staat welke Rc-waarde de dakisolatie heeft en/of de dikte van de dakisolatie aangegeven staat.

Heeft u geen documenten, dan moet u op ontdekking in uw huis. Hieronder krijgt u hulp.

Het herkennen van dakisolatie

Dakisolatie is meestal lastig te zien. Het is vaak weggewerkt achter (gips)platen of bij een plat dak achter het plafond.

Hoe kunt u dakisolatie wel zien? Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Heeft u een plat dak? In sommige gevallen ligt het isolatiemateriaal zichtbaar op de dakbedekking.
 • Heeft u een schuin dak? Dan kan het isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenkant zijn aangebracht.
  • Aan de buitenkant: het isolatiemateriaal ligt tussen de dakpannen en het dakbeschot. Het dakbeschot is het hout of ander materiaal waar de dakpannen op liggen. Til vanuit een dakraam een dakpan op om dit te kunnen zien.
Isolatiemateriaal tussen de dakpannen en het dakbeschot van een schuin dak
Isolatiemateriaal tussen de dakpannen en het dakbeschot van een schuin dak
  • Aan de binnenkant: het isolatiemateriaal zit, zónder afwerkingsplaten, aan de binnenkant tegen het dakbeschot (het hout of ander materiaal waar de dakpannen op liggen). Het isolatiemateriaal is dan vanaf de binnenkant al goed zichtbaar.
Isolatiemateriaal tegen het dakbeschot aan de binnenkant, zónder afwerkingsplaten
 • Heeft u een schuin dak en zit het isolatiemateriaal tussen het dakbeschot en de afwerkingsplaten aan de binnenkant? Dan is de isolatie door de afwerking niet zichtbaar. U kunt dan kijken of het op een andere plek wel zichtbaar is:
  • Misschien zijn er bijvoorbeeld op de voorzolder of achter schotten wèl onafgewerkte delen waar het isolatiemateriaal zichtbaar is.
  • Of is er een ventilatiepijp of rookgasafvoer die wat ruimte bij de afwerking heeft en waar het isolatiemateriaal wel zichtbaar en meetbaar is.
Isolatiemateriaal zichtbaar achter een schot
Isolatiemateriaal zichtbaar bij een afvoerpijp

Let op: is uw dak gedeeltelijk uitzonderlijk goed geïsoleerd? Ga dan uit van het grootste oppervlakte als antwoord. Is bijvoorbeeld meer dan de helft van uw dak uitzonderlijk goed geïsoleerd? Vul dan in dat uw dak uitzonderlijk goed geïsoleerd is. Is het dak voor minder dan de helft uitzonderlijk goed geïsoleerd? Vul dan in dat uw dak niet uitzonderlijk goed geïsoleerd is.

Let op: uitzonderlijke energiebesparende dakisolatie kan alleen via documenten worden bewezen.

Is uw vloer uitzonderlijk geïsoleerd?

Wellicht heeft u of een van de vorige bewoners van uw huis de vloer uitzonderlijk goedgeïsoleerd of laten isoleren. uitzonderlijk goed vloerisolatie is vloerisolatie met een Rc-waarde van 3,0 of hoger.

Opzoeken in documenten

Een makkelijke manier om erachter te komen dat uw woning uitzonderlijk goede vloerisolatie heeft, is door het op te zoeken van informatie hierover in:

 • Documenten over uw huis zoals een aan- of verkoopbrochure.
 • Het bouwkundig rapport of taxatierapport dat u bij aankoop van uw huis heeft laten opstellen.
 • De factuur van een verbouwing waarin duidelijk staat welke Rc-waarde de vloerisolatie heeft en/of de dikte van de vloerisolatie aangegeven staat.

Herkennen van vloerisolatie

Vloeren kunnen op verschillende manieren geïsoleerd zijn:

 • Er kan onder de vloer, in de kruipruimte, isolatie zijn aangebracht. Dit kunt u eenvoudig checken door een blik te werpen in de kruipruimte. Ziet u daar isolerend materiaal, zoals thermoskussens, piepschuim(chips), glas- of steenwol of gespoten PUR-schuim dan is uw vloer geïsoleerd.
Isolatiemateriaal onder de vloer, zichtbaar in de kruipruimte

Heeft de vloer door de aangebrachte vloerisolatie een Rc-waarde van 3,0 of hoger? Dan heeft u uitzonderlijke goede vloerisolatie.

Is uw vloer gedeeltelijk uitzonderlijk goed geïsoleerd? Ga dan uit van het grootste oppervlakte als antwoord. Is bijvoorbeeld meer dan de helft van de vloer in uw woning uitzonderlijk goed geïsoleerd? Vul dan in dat uw vloer uitzonderlijk goed geïsoleerd is. Is de vloer in uw woning voor minder dan de helft uitzonderlijk goed geïsoleerd? Vul dan in dat uw woning niet uitzonderlijk goed geïsoleerd is.

Let op: uitzonderlijke energiebesparende vloerisolatie kan alleen via documenten worden bewezen.

Heeft u balansventilatie?

Ventileren kost energie, maar is geen energieverspilling. Ventileren is noodzakelijk voor een goede gezondheid. De energiekosten hangen af van het soort ventilatie. Heeft u balansventilatie?

Opzoeken in documenten

De makkelijkste manier om erachter te komen of u balansventilatie in uw woning heeft, is het opzoeken van informatie hierover in:

 • Documenten over uw huis zoals een aan- of verkoopbrochure.
 • Het bouwkundig rapport of taxatierapport dat u bij aankoop van uw huis heeft laten opstellen.
 • De factuur van een verbouwing waarin duidelijk staat welke ventilatie is aangebracht.

Het herkennen van balansventilatie

U heeft balansventilatie als:

 • U een zogenaamde ventilatie-unit heeft. Een ventilatie-unit is een apparaat dat meestal in dezelfde ruimte staat als de verwarmingsketel.
 • Deze ventilatie-unit 4 buizen of slangen (zie foto) heeft.
 • Er in de slaapkamers en woonkamer in het plafond ventielen voor de aanvoer van frisse lucht zitten, en in de badkamer, keuken en/of toilet ventielen waardoor lucht wordt afgezogen.
Ventilatie-unit met vier buizen of slangen

Vragen?

De medewerkers van de helpdesk Energielabel zitten klaar om uw vragen te beantwoorden. U kunt de helpdesk van maandag tot en met donderdag tussen 8:00 en 20:00 uur en op vrijdag tussen 8:00 en 17:00 uur bereiken via 0800-0808 of stel uw vraag via het contactformulier.