Energielabel: Hoe herken ik vloerisolatie

Heeft u vloerisolatie?

Bij de bouw van uw woning is de vloer niet geïsoleerd. Het kan wel zijn dat u of de vorige bewoners van uw huis de vloer hebben geïsoleerd of hebben laten isoleren.

Opzoeken in documenten

Een makkelijke manier om erachter te komen dat uw woning vloerisolatie heeft, is door het op te zoeken van informatie hierover in:

  • Documenten over uw huis, zoals een aan- of verkoopbrochure.
  • Het bouwkundig rapport of taxatierapport dat u bij aankoop van uw huis heeft laten opstellen.
  • De factuur van een verbouwing waarin duidelijk staat of de vloer geïsoleerd is.

Herkennen van vloerisolatie

Heeft u geen van bovenstaande documenten, dan kunt u zelf checken of uw vloer is geïsoleerd. Hoe? Dat leggen we u hieronder uit.

Vloeren kunnen op verschillende manieren geïsoleerd zijn:

  • Er kan onder de vloer, in de kruipruimte, isolatie zijn aangebracht. Dit kunt u eenvoudig checken door een blik te werpen in de kruipruimte. Ziet u daar isolerend materiaal, zoals thermoskussens, piepschuim(chips), glas- of steenwol of gespoten PUR-schuim, dan is uw vloer geïsoleerd.
Isolatiemateriaal onder de vloer, zichtbaar in de kruipruimte
  • Er kan isolatiemateriaal op de bodem (van de kruipruimte) zijn aangebracht. Dit ziet u snel doordat er een laag isolatiemateriaal op de bodem van uw kruipruimte is gespoten.
Isolatiechips in de kruipruimte
Isolatiekorrels in de kruipruimte

Is uw vloer gedeeltelijk geïsoleerd? Ga dan uit van het grootste oppervlakte als antwoord. Is bijvoorbeeld meer dan de helft van de vloer in uw woning geïsoleerd? Vul dan in dat uw vloer geïsoleerd is. Is de vloer in uw woning voor minder dan de helft geïsoleerd? Vul dan in dat uw woning niet geïsoleerd is.