Energielabel: Hoe herken ik een extra warmwatervoorziening

Wordt uw verwarmingstoestel ook gebruikt voor het bereiden van warm water?

Het gaat hier om de vraag of u warm water krijgt uit een CV-combiketel (verwarming en warm water in één apparaat), via stadsverwarming, of uit een apart warmwatertoestel: een geiser of een elektrische boiler.

Let op:

  • Heeft u een zonneboiler? U kunt dat niet hier, maar bij een volgende vraag invullen.
Zonneboiler
  • Heeft u naast uw combiketel of stadsverwarming een close-in keukenboiler? De close-in keukenboiler valt niet onder een elektrische boiler of geiser. Vul in dat uw CV-ketel of stadsverwarming gebruikt wordt voor het bereiden van warm water (antwoord ’ja’).
Close-in keukenboiler
  • Heeft u een Quooker? De Quooker valt niet onder een elektrische boiler of geiser. Vul in dat uw CV-ketel of stadsverwarming gebruikt wordt voor het bereiden van warm water (antwoord ’ja’).

Opzoeken in documenten

De makkelijkste manier om te ontdekken welk soort warmwatervoorziening uw woning heeft, is het opzoeken van informatie hierover in:

  • Documenten over uw huis, zoals aan- of verkoopbrochure.
  • Het bouwkundig rapport of taxatierapport dat u bij aankoop van uw huis heeft laten opstellen.
  • De factuur van een verbouwing waarin duidelijk staat welk toestel voor de warmwatervoorziening is aangebracht.

Herkennen van uw warmwatervoorziening

Mocht u niet weten welk warmwatertoestel u in uw woning heeft en heeft u geen documenten kunnen vinden, ga dan op onderzoek in uw woning uit. Hieronder ziet u hoe u de verschillende soorten toestellen kunt herkennen.

Geiser

Een geiser werkt op gas. Als u de warmwaterkraan open draait, dan begint de geiser te branden. Meestal hangt de geiser in de keuken, maar soms hangt de geiser in de badkamer.

Elektrische boiler

Een boiler verwarmt een vat met water. Het warme water wordt op een constante temperatuur gehouden, zodat u het kunt gebruiken. De meeste boilers zijn elektrisch.

Elektrische boiler

Overig

Als u een warmtepompboiler heeft, dan moet u antwoord ’ja’ invullen. Behalve als het verwarmingstoestel een gaskachel is, dan moet u invullen dat u een elektrische boiler heeft voor de bereiding van warm water.

Als u een gasgestookte boiler heeft, en uw woning wordt verwarmd met een CV-ketel, dan moet u ’ja’ invullen. Wordt uw woning verwarmd met stadsverwarming, een warmtepomp of een gaskachel dan moet u opgeven dat het warme water wordt bereid met een ’geiser’.