Energie-Index

De energie-index (tijdelijk NIET leverbaar)

Het “oude” energielabel of energieprestatiecertificaat is sinds 1 januari 2015 van naam overgegaan in de “energie-index”.
De energie-index is een getal voor de energieprestatie/energiezuinigheid en is een instrument om een exactere bepaling van de energieprestatie van een woning te berekenen.
De energie-index of energieprestatie wordt berekend met diverse standaardwaarden gekoppeld aan feitelijke waarnemingen in de woning waaronder de afmetingen van de woning, verwarmings- en ventilatieinstallatie en isolatiewaarden van de woningonderdelen.
Er wordt géén rekening gehouden met de daadwerkelijke omstandigheden, zoals het aantal bewoners en het gas-/elektraverbruik. Ook gaat het label niet in op de investeringskosten, financiële besparingen en het wooncomfort.

Aan de energie-Index zullen financiële instrumenten gekoppeld worden, zoals bij de bepaling van hypotheekbedragen en het woningwaarderingsstelsel. Professionele woningeigenaren, vooral de huursector, gebruiken de energie-index om de investeringen van hun huizenvoorraad te waarderen en te bepalen.

Is een energie-index verplicht?

Nee, de energie-index is niet verplicht, maar als u geen definitief energielabel heeft en wel een energie-index dan kunt u ook de energie-index overhandigen bij verkoop of verhuur van een woning.

Waarom kun je niet gewoon kijken naar de energierekening?

Wilt u goed in beeld krijgen hoe energiezuinig een huis is? Kijk dan alleen naar het energie-index. Ga niet af op de energierekening van de vorige bewoners. De energierekening wordt namelijk zeer sterk bepaald door het aantal gezinsleden en hun gedrag. Denk hierbij onder andere aan:

  • de thermostaatinstelling;
  • de aanwezigheid van elektrische apparatuur als koelkast, wasdroger, tv en computer;
  • het gebruik van verlichting;
  • het aantal keren dat maaltijden worden bereid;
  • het aantal keren dat de wasmachine draait;
  • het aantal douches of baden dat per dag wordt genomen.

Hoe wordt de energie-index opgesteld?

Een gecertificeerd adviseur komt bij u thuis en neemt allerlei gegevens van uw woning op, waaronder de afmetingen van uw woning en de mate van isolatie. Zo wordt er onder andere gelet op het dak, de muren, de vloeren en de ramen. Ook wordt er gekeken naar de energiezuinigheid van de vaste installaties voor verwarming, warm water, ventilatie en andere duurzame technieken. Met deze gegevens wordt de energie-index opgesteld op basis van diverse standaard omstandigheden (o.a. weergegevens, aantal bewoners, binnentemperatuur, elektriciteitsverbruik, en warm watergebruik). Daardoor zijn woningen onderling te vergelijken, maar dat betekent ook dat de energie-index eigenlijk niets te maken heeft met het daadwerkelijke energieverbruik van u en uw woning. Ook zijn de standaard maatregelen niet altijd toepasbaar gelet op bijvoorbeeld de technische mogelijkheden of kosten. De maatregelen worden namelijk automatisch opgesteld door de speciale software, volgens de eisen van de Nederlandse wetgeving, en het is niet mogelijk de maatregelen handmatig aan te passen. Er wordt dan wél rekening gehouden met uw specifieke situatie: o.a. aantal bewoners, weersomstandigheden, technische mogelijkheden, comfort, en indicatie van kosten en terugverdientijden.

De opname van alle woninggegevens doet BEM direct op de computer, zodat wij u ter plekke al over een en ander kunnen informeren.

Welke informatie heeft BEM nodig?

De meeste gegevens over uw woning worden door de adviseur opgemeten of nagegaan. Enkele gegevens vragen wij u wel bij de hand te houden: bouwjaar woning, jaaroverzicht energierekening (gas en elektriciteit) en eventueel ook de bouwtekeningen van uw woning en rekeningen van aanpassingen aan de woning voor bijvoorbeeld isolatie, nieuwe beglazing, nieuwe cv-ketel, aanbouw aan de woning.

Hoe lang duurt het?

Een woningopname kunnen wij bijna altijd binnen 1 tot 2 werkdagen verzorgen. De woningopname duurt ongeveer 1 tot 1½ uur, en diezelfde dag ontvangt u de digitale energie-index per e-mail. Op dat moment is de index geldig en bij de overheid geregistreerd.